Сесил Радославова Каратанчева е българска тенисистка, родена на 8 август 1989 г. в град София.

...
Сесил Радославова Каратанчева е българска тенисистка, родена на 8 август 1989 г. в град София.
Коментари Харесай

Сесил Каратанчева празнува рожден ден

Сесил Радославова Каратанчева е българска тенисистка, родена на 8 август 1989 г. в град София. Неин треньор е татко ѝ, Радослав Каратанчев. Започва да играе тенис на 5-годишна възраст и до 2009 година се състезава за България, след което приема казахстанско поданство и се състезава за Казахстан. От октомври 2014 година отново стартира да показва България.

През 2001 година печели Ориндж Боул (до 12 г.), като на финала побеждава Алиса Клейбанова. Около половин година тренира в фамозната тенис-школа на Ник Болетиери.

През 2005 година взе участие с „ Черно море Елит “ в европейското клубно състезание в Рен, Франция, където тимът става европейски първенец в състав Виргиния Трифонова, Сесил Каратанчева, Мария Пенкова и Цветана Пиронкова.

През същата година е оповестена за една от най-проспериращите тенисистки в света заради обстоятелството, че през 2004 г. печели Ролан Гарос за девойки, а в интервала от две години (2004-2005) се изкачва от 526 до 35 позиция в ранглистата на Женската тенис асоциация (WTA).

В края на годината е забъркана в допинг-скандал от прочут френски вестник и отнася наказване от 2 години (от 1 януари 2006 до 31 декември 2007).

През 2008 година Каратанчева се завръща на корта с победа на шампионата в Сърпрайз (Аризона) с награден фонд $25 000, като съумява да завоюва в всекидневен шампионат „ уайлд кард “ за квалификациите. След тази купа Сесил получава „ уайлд кард “ за шампионата в Ла Куинта (Калифорния) и отхвърля да играе за тима на България за Фед Къп. Отново печели купата след трагичен край в два сета против Сандра Кльозел, в който в началото губи с 0-4 гейма.

През януари 2009 година афишира, че заради финансови аргументи е сключила контракт да се състезава за Казахстан срещу 65 000 $ на сезон.През същата година става шампионка на Казахстан на сингъл и на двойки (с Ярослава Шведова).

В края на септември 2014 година приключва контракта си с Казахстан, а малко по-късно още веднъж става част от българската федерация и е записана като българска състезателка в другите класации (на 20 октомври).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР